Guideskole - Service & Co

–  en guideskole for livet

DK / SE / NO

10 idéer til dit sabbatår

Sabbatår: Oplev Danmark eller rejs og arbejd i udlandet?

Mangler du idéer til dit sabbatår? Endelig er skolen slut og nu kan du efter mange år nyde, at du ikke skal lave lektier, aflevere opgaver eller har en eksamen lige om hjørnet. 

Studenterhuen er taget af hovedet, tømmermændene er begyndt at snævre sig ind og virkeligheden banker på: Du har sabbatår!
Det kan samtidigt både være en fed og frustrerende tid. Nu har du muligheden for at gøre præcis dét, som du har lyst til – men hvad er det nu lige, helt præcist? 

Sidder du og nikker genkendende, er du havnet det HELT rigtige sted på internettet, for her får du 10 bud på på, hvad du kan lave i dit sabbatår:

>Tag på højskole i Danmark
>Højskole i udlandet
>Bliv rejseguide
>Arbejde i udlandet
>Rejs ud og lav frivilligt arbejde
>Stable dåser i Netto?
>Lær et nyt sprog
>Drik dig i hegnet
>Interrail
>Læs videre

1. Tag på højskole i Danmark i dit sabbatår

Højskole er en en kombination af at bo ude, udforske ny viden, alt imens du får nye venner og udfordrer dig selv gennem nye oplevelser.

På en højskole bor, lever, læser, lærer og fester du med andre ligesindede mennesker. Nogle højskoler har et generelt fagligt indhold, mens andre har et bestemt fagligt fokus som fx musik, idræt, film eller andet, som du kan finde interessant og “nørde ud i”. Lige netop derfor, kan du også se et højskoleophold som en slags studieforberedende ophold så du bliver klædt på til din næste uddannelse.

Højskoleelever på trappe

Måske du har lyst til at hoppe ud i en helt ny faglighed, for hvem ved, måske du har et skjult talent, du kan opdage. Eller måske du vil blive endnu bedre til lige præcis dét, som du finder interessant. Fester på højskoler har vi hørt godt om, men ikke så meget.
Mon der er noget ‘What happens in Vegas, stays in Vegas’-omkring dem? 

Er højskole noget for dig, så  find højskolesangbogen frem og tjek ud på de omkring 70 højskoler ud her.

2. Højskole i udlandet

Lyder højskole som noget for dig, men har du samtidig udlængsel – bedre kendt som rejsefeber – efter mange år på skolebænken, så kan du kombinere udlandsrejse med højskolen i dit sabbatår. Enten ved at vælge en højskole som har en rejse-linje der muliggøre at du kan rejse ud, eller ved at tage din højskole på fx Zanzibar-Højskolen.

Zanzibar-Højskolen som hører til i det lille Ørige som en del af Tanzania i Østafrika beskriver sig selv som et anderledes højskoleophold som giver dig mulighed for at rejse i Zanzibar og resten af Tanzania, mens du får et traditionelt højskoleophold kombineret med frivilligt arbejde.

Kan du se drinken serveret i en kokosnød for dig endnu? Måske det turkisblå hav? Zanzibar-Højskolen lover i hvert fald, at det Indiske Ocean giver dig en fantastisk legeplads midt i dit ophold, for som en ekstra bonus kan du kombinerer vandsport med dit højskoleophold. Selvom du ikke til dykning, bølgesurfing eller kitesurfing, kan snorkling i det smukke koralrev anses som værende en meget lukrativ pause mellem skolegangen.

3. Sabbatår som guide i udlandet

Guideskole. Har det noget med dét der ‘Summer i Sunny Beach’ at gøre?” tænker du måske. Et minimalt ja og et kæmpe nej. Ja, fordi det er din vej til at gøre hele verdens feriedestinationer til dit hjem/arbejdsplads og tjene penge mens du rejser. Nej, fordi en guideuddannelse og livet efter guideskolen er meget mere end at stå bag baren (og danse ovenpå den) som man så i reality programmet fra 2010.

se hvor næste skole afholdes

En guideuddannelse kan sammenlignes med et højskoleophold i udlandet: Fællesskab, uddannelser, fester, nørderi, bryde grænser, personlig udvikling, fælles passion kombineret med rejselyst. Dog med det plottwist at guideuddannelsen leder til job som rejseguide i rejsebranchen, så alt det ovenstående kan fortsætte længe efter guideuddannelsen er færdig. Og med Jobgaranti efter endt uddannelse som fx. Service & Co. – branchens mest anerkendte guideskole fra 1998, som har 60+ samarbejdende rejseselskaber – lover alle sine elever, er du sikret et eller flere sabbatår fyldt med oplevelser, som du sent glemmer! 

Personlig udvikling er ligesom på højskolen i førersædet på Service & Co. guideuddannelse. Faktisk lover Service & Co. at du bliver udfordret og bryder grænser i løbet af de 5 ugers guideuddannelse. Så selv hvis du ikke ønsker at arbejde som rejseguide i udlandet efter endt guideskole, kan guideuddannelsen være noget for dig. Ses vi i (indsæt set dit yndlingsrejsemål)?

Læs mere om jobbet som guide her. 

4. Job i udlandet

Efter sidste punkt i denne guide er det næppe gået din næse forbi at der er mange gode idéer til at bruge dit sabbatår på at arbejde i udlandet. Som i ovenstående punkt kan du hoppe i rejseguide uniformen, men du kan også blive tjener, frugtplukker, dykkerinstruktør eller noget helt fjerde. Med et Working Holiday-Visa kan du opleve verden, mens du tjener penge. Som regel anbefales det, at du har en rejseopsparing til at starte din rejse ud med, da det ikke er verdens højeste  løn du tjener på det ufaglærte arbejde. Men med dit working Visa kan du løbende tilføje ekstra til din opsparing, så du kan få så mange oplevelser, som du har lyst til! 

Kilroy er en af de større organisationer, som du kan få en masse sparring fra. Bl.a. har de super gode guider til Working Visa i Australien, New Zealand og Canada. De tilbyder ligeledes Working Holiday rejsepakke, så du som ønsker en ekstra tryghed kan rejse med et anerkendt rejseselskab. Du behøver selvfølgelig ikke rejse med en organisation og du kan faktisk finde et hav af blogs omkring emnet. Bl.a. her, hvor du kan se en oversigt over de forskellige lande, hvor dit Working Visa er gyldigt.

 

5. Rejs ud og lav frivilligt arbejde

At lave frivilligt arbejde i udlandet kan være en fantastisk oplevelse i dit sabbatår.
Det kan være en ret barsk oplevelse, da du vil møde samfund som er meget ulig danske, hvor befolkningen ikke har alle de muligheder, som vi i Danmark har. Men det er lige præcis derfor, at det kan være en fantastisk oplevelse og øjenåbner for dig. Typisk vil du arbejde projektbaseret – altså arbejde med et bestemt projekt og hjælpe en organisation et skridt nærmere mod mål. Du kan fx. arbejde med dyr i forskellige dyrereservater og redningscentre. Du kan arbejde med undervisning og undervise børn og voksne i engelsk og matematik. Du kan også arbejde med natur. Mulighederne er mange og lige meget, hvor du ønsker at rejse til, er der helt sikkert en organisation, som kan bruge et par ekstra hænder i deres arbejde. Global Contact er Mellemfolkeligt Samvirkes rejseprogram, og her kan du finde et overblik over alle de muligheder, som du har for at lave frivilligt arbejde. 

Måske du bliver bidt af arbejde, kulturen og de fantastiske mennesker du møder? Som Ditte, der ikke kunne slippe gadebørnene i Kenya, og derfor har bygget sit eget børnehjem. SEJT!!

6. Stable dåser i Netto?

Ja, vi kommer ikke udenom det. Hvad end udlandet kalder, højskolen kalder eller noget helt tredje, så koster et sabbatår penge.
Derfor er et job på sin plads, og hvis du ikke har lyst til at plukke frugt i Australien på et Working Visa eller hoppe i rejseguide-uniformen og tjene penge den vej, så kalder dåserne i Netto. Stables det skal de! 

Hylde med varer i butik

Lad os nu være helt ærlige, du kan også sagtens finde et andet job end at stable dåser i Netto. Du kan fx blive opvasker eller tjener på en restaurant, stå bag baren på den lokale bodega, sidde i call-center eller skulle Corona-pandemien få endnu et udbrud kan du iføre dig rumdragt og blive poder.

Fælles for dem alle er, at det nok ikke er blandt de fedeste idéer til oplevelser i dit sabbatår, men det betaler regningerne. Og lige præcis Salling Group er nok ikke et dumt sted at søge hos, da de både har Netto, Føtex, Bilka, BR og Salling. Mon dit sabbatårs job som dåseopsætter venter på dig? Find alle de ledige stillinger her.

Når du har tjent nogle penge sammen, kan du jo altid vende tilbage til denne liste, og blive inspireret til 

7. Lær et nyt sprog

Du skal lære spansk! Eller fransk! Eller portugisisk! Måske kinesisk? Mulighederne er mange, og skønt ved at lære et nyt sprog er, at du kan gøre det lige meget, hvor du befinder dig!

Åben appen Duolingo på din mobil og vupti, så kan du både bestille to kolde på græsk eller hjælpe de japanske turister med at finde den nærmeste seværdighed, de kan tage billeder af.  

Ikke nok med at du kan imponere venner og familien med din nye kunnen. Måske du også imponere din ferieflirt med nogle lokale gloser, som scorer jer et par ekstra drinks på husets regning. Appen er gratis so what’s not to like? 

Er du mere til fysisk sprogkusus al a ‘Italiensk For Begyndere’,  kan du finde kurser til en overkommelig pris i din nærmeste AOF eller kigge efter flere idéer på finduddannelse.dk i dit sabbatår.

Njut av, prendre plaisir, Genießen eller god fornøjelse!

8. Drik dig i hegnet

Når nu du har tjent en hulens masse penge på at stable dåser i Netto eller vaske op på den lokale Jensens Bøfhus, så kan man jo blive fristet til at svinge kortet i byen og give shots til hele baren, og sikke en oplevelse! Du vil helt sikkert være en ægte guttermand, en helt i skysovs og måske endda blive inviteret til en kamp på det lokale fodboldbord som tak. Whats not to like?

Du kan jo faktisk blive en af de lokale, for modsat sidste år, hvor du stadig havde lektier, afleveringer og eksamener at forberede dig på, så er der ingenting som stopper dig (på nær arbejdet) i at feste torsdag, fredag og lørdag i alle weekender! Og med så mange fede og festlige aftener kan du altså nå at gå igennem drinkskortet mange gange og se solen stå op med med gamle, og nattens nye, venner mange gange – sikke en fest!

Din lever bliver ikke glad for dig, og vi vil måske ikke anbefale, at du får idéer om at dyrke denne livsstil hele dit sabbatår, men sikke nogle oplevelser du kan få.

9. Interrail i dit sabbatår

Fra Madrid til Rom, fra London til Athen! Snakker vi om strækninger i Ticket to Ride-brætspillet? NEJ! Vi snakker om en vaskeægte good old classic: Interrail! En klassiker hvor du kan komme igennem hele 33 europæiske lande til en meget billig pris. Du bor typisk på hostels sammen med andre ligesindede interrailere fra hele verden og cup-noodles bliver din to-go snack i de lange stræk på togturen.

Ung mand med rygsæk stiger på tog

Det fede ved interrail er, at din mor eller far sikkert har en backpack fra deres ungdom, da de var på interrail. Og har de ikke det, har din nabo, onkel eller tante helt sikkert. De vil helt sikkert også gerne give dig en hel masse tips med i rygsækken til, hvad du skal opleve på vejen.

Øst, vest, syd eller nord – på Interrail kan du backpacke gennem hele Europa, så the sky is your limit. Og de andre kontinenter tæller selvfølgelig heller ikke med, men hvorfor skulle de også det, når nu Europa har så mange skatte, som du bare må se! Her finder du rigeligt med idéer til destinationer i dit sabbatår. Fra Madrid til Rom, fra London til Athen – hvor vil du hen? På Interrail.eu kan du finde inspiration til din rute. Tjek det ud her!

For at tage på Interrail gennem Europa skal du have et Interrail Global Pass, som du kan købe ved DSB her.

10. Læs videre

Har du fået ticks af at læse disse idéer og alt indeni dig skriger SOS SOS SOS! Hvad har du dog begivet dig ud i med det her “sabbatår”?! I virkeligheden er du en rigtig læsehest. Du elsker at gå i skole og lære nyt. Eksamener – piece of cake!

Faktisk var sabbatår egentlig mest af alt noget du valgte, fordi dine venner valgte det… De har alle mulige idéer og planer for deres sabbatår, og det lyder også meget sjovt, men der er altså ikke noget, som sammenlignes med læring, notesbøger, kantine-kaffe, sammenholdet og de sene studietimer. Måske du allerede nu har indset at sabbatår slet ikke er noget for dig, og du kan høre skolebænken kalde igen, men åh gru og ve’, du har jo ikke fået søgt ind på nogle uddannelser fordi du troede at dét der “sabbatår” var noget, som du skulle tage del i. Heldigvis kan du hvert år i august søge om optag på en af de studiepladser som stadig har ledige pladser. På optagelse.dk kan du følge hvornår der er studiestart og hvilke uddannelser som har plads.

Ses sabbatår 👋 Det var semi-hyggeligt de måneder det varede. Studie, here I come! 

Jobbet som guide

Vil du vide mere om guideuddannelsen og jobbet som rejseguide?

Spørgsmål til Service & Co?

Vi vil smaddergerne snakke med dig! Du er velkommen til at ringe, sende en SMS, eller skrive en mail.

[instagram-feed feed=1]
Loading...