Rejseguide Magnus Allsand: Grønland, badminton og fordomme
For Magnus Allsand (22 år) var guide uniformen pensioneret. Eller det troede han. Men da én af hans drømmedestinationer lige pludselig stod foran ham, blev han nødt til at gribe chancen og prøve drømmen af. Drømmen gik i opfyldelse.
For Magnus har 3. sæson som guide budt på én af hans helt store drømmedestinationer. Magnus har nemlig altid drømt om at opleve Grønland, og da muligheden bød sig og jobopslaget om guide på Grønland landede i Service & Co.’s guideforening tog han chancen og sendte en ansøgning af sted. Magnus fik jobbet og startede rejsen som destinations koordinator og vandreguide i Grønland sommersæsonen 2023.
Magnus’ guideliv startede da han tog sin guideuddannelse på vores guideskole på Malta i 2019. Første og anden sæson som guide har budt på to “klassikere” indenfor guideverdenen. Først en sæson som charterguide i Grækenland og senere en sæson som skiguide i Østrig krydret med et par sæsoner som ugeguide på både ski og charter
Guidejobbet i Grønland er lidt atypisk i forhold til de klassiske destinationer.
Vi har taget en snak med Magnus om hans oplevelser som rejseguide i Grønland.
Hej Magnus
Hej Service & Co.
Har du ikke lyst til at fortælle lidt om dig selv?
“Jo, selvfølgelig. Jeg hedder Magnus, jeg er 22 år gammel.
Lige nu sidder jeg i Grønland som destinations koordinator og vandreguide. Det er min tredje sæson som guide jeg er på nu. Jeg startede som guide i Grækenland nede i Sivota, hvor der også kom et kort visit til Ithaka i et par uger, og så tog jeg til Wagrain i Østrig.
Efter jeg havde været der holdte jeg en pause hjemme i Danmark på et års tid, hvorefter jeg så valgte at tage afsted til Schladming, og så troede jeg egentlig lidt, at det var det. I hvert fald indtil jeg så et jobopslag på Service og Co.s guideforenings Facebookside. Der var nemlig nogen der søgte en guide til Grønland, og det tænkte jeg lød mega fedt. Jeg har altid gerne ville til Grønland, så det søgte jeg, blev ansat og nu sidder jeg heroppe.”
Det lyder virkelig spændende! Hvordan er det at leve og arbejde på en så speciel rejsedestination som Grønland?
“Det er meget specielt. Det er ikke det man kender fra Sydeuropa, hvor tingene er mere organiserede. Heroppe tager man tingene fra dag til dag.”

Det lyder også dejligt at tage tingene fra dag til dag. Hvordan ser din fritid og dagligdag ud?
”Nu bor vi i byen Qaqortoq, som er den fjerde største by i Grønland, men der er altså kun 3000 indbyggere, så det er selvfølgelig begrænset, hvad man kan lave heroppe. Som regel tager vi ned og fisker, eller går en tur.
Nu kan man også spille badminton nede i hallen, og det er normalt ikke noget jeg gør mig i, men det handler om at være kreativ. Vi har også lige fundet ud af at der er disc golf heroppe. Det har vi også snakket om at gøre. Hvis man vil, kan man også tage på nogle bådture ud til eksempelvis gletsjere eller andre forskellige steder rundt omkring.”
Hvordan ser din arbejdsdag ud? Hvad består dine arbejdsopgaver så af?
“Altså, det kommer jo meget an på om jeg er guide eller koordinator. Jeg er primært koordinator nu, hvor min arbejdsdag består i, at jeg er til rådighed hele dagen. Som regel starter jeg dagen med at tjekke mails. Nogen dage er der 0 mails, andre dage ligger der 7-8 mails, som skal besvares og håndteres som det første. Det kan eksempelvis være aflysninger fra skibe, som gør at dagen går med at kontakte samarbejdspartnere og aflyse ture. Det kan også være mails som gør, at vi skal tage stilling til om at vi skal aflyse en udflugt eller tilbyde flere udflugter hvis skibet melder udsolgt på alle vores udbudte turer. Når mailen er klaret, venter jeg på at få svar.
Det der er når man arbejder på Grønland med skibe som kommer fra hele verden er, at de også arbejder på forskellige tidszoner. Derfor kan der tikke mails ind på alle tidspunkter af døgnet. Det kan være, at jeg får svar efter 5 minutter. Det kan også være, at jeg først får svar flere timer efter.
Når ikke at jeg har mails, kan jeg selv tilrettelægge dagen og prioritere hvilke opgaver som er de første der skal klares.
Når jeg er guide, så har jeg mine ture, dette kan være alt fra bådture, vandreture og smagsprøveture.”

Grækenland er man på oliven farmer og bådture. I Spanien kan det stå på sangriasmagning og tapas-madlavningskurser. Hvad gør du med dine gæster i Grønland?
“Nu nævnte jeg lidt omkring de her smagsprøvesture, og det er at man får en tallerken med en masse forskellig grønlandsk mad. Det er moskusokse, rensdyr, hval, tørret fisk, sæl suppe m.m. Man får også nogle lokale øl, som er brygget på gletsjeris. Det er vand fra gletsjer, der er blevet lavet om til øl. Det er brygget på en tysk stil, og det plejer folk at synes er meget sejt.
Så har vi også nogle helikopterture, man kan tage til gletsjer, eller til det sted, der hedder Hvalsø, som er en vikingruin. Der er mange muligheder heroppe.”
Hvordan er det så at være guide på Grønland kontra andre destinationer, som du har været på?
“Jeg har været skiguide og børneguide i Østrig – Wagrain. Der kan man godt se, at meget af vores arbejde bestod af børnearrangementer på et hotel eller skiskole. Det er jo ikke noget, man laver heroppe. Her er det meget mere dag-til-dag, det man laver, også fordi vi har vores krydstogt-gæster der kommer. Vi har en halv eller hel dag til at give dem en lige så god service, som man kan give i en uge i Grækenland. Det er selvfølgelig en kæmpe udfordring, fordi man ikke har så lang tid til at rette op på det, hvis man laver en fejl.”

Hvilken type gæster kommer til Grønland?
“De gæster vi får er meget anderledes end de normale chartergæster. Det er primært folk fra Australien, Tyskland, Frankrig, USA, Kina, øvrige lande i Asien og Italien. Det gør selvfølgelig at man til tider kan blive udfordret på sproget. Vi har også haft oversættere med på nogle ture, og det skal man også lige lære at arbejde med, da man tit skal holde pauser mens man venter på oversættelse.”
Hvis vi var dine gæster og havde en dag i Grønland, hvad skulle vi så opleve?
“Jamen det kommer selvfølgelig meget an på hvor henne i Grønland I skal hen. Jeg er i byen Qaqortoq, som er hovedstad i Sydgrønland, hvor det er lidt varmere. Hernede vil jeg tage en god vandretur, og se landskabet. Gå op af det første bjerg I ser og med garanti se en smuk udsigt fra toppen. Måske gå ud og plukke nogle af de friske blåbær og sortebær vi har heroppe, smage dem, og måske tage dem med hjem til Danmark.”
Hvordan er kulturen og folkefærdet i Grønland?
“Alle kender hinanden heroppe, og grønlænderne er mega imødekommende og super søde. De bor jo meget isoleret heroppe, så de har været vant til bare at have hinanden. De ved, at de må bruge de ressourcer de har, og det er hinanden. Mangler man noget, kan man altid låne af naboen.
Kulturen hænger meget sammen med, hvordan arbejdsdagen er. Det er meget laid back. Det er egentlig meget sjovt at opleve, fordi man får en rolig tilgang til hverdagen. De har også et ordsprog, der hedder ajungilak, som betyder “vi ser hvad der sker” eller “vi tager det i morgen”.
Hvilken type person vil være en god guide på Grønland? – Og skal man have erfaring inden for noget, inden man kommer?
“Lige præcis med det selskab jeg er hos [Arctic Adventure], behøver man ikke erfaring, men ligesom alle andre steder er det jo altid en fordel at have en guideuddannelse. Vi har en guide heroppe, med ingen erfaring, og også en der ikke har været på guideskole. Det vigtigste er, at man er villig til at springe ud i det, og så skal man også være omstillingsparat.”
Er der kulturforskelle, fordomme? Har du selv haft nogle fordomme?
“Ja, der er helt klart nogle kulturforskelle. Igen, grønlænderne bor meget isoleret heroppe, så de er jo vant til bare at have hinanden. Flere har inviteret os på bådtur, men der er klart nogle kulturforskelle heroppe. Jeg havde selv en fordom inden jeg kom herop, og det tror jeg altid man har når man skal et andet sted hen, uanset hvor det er.
Uanset hvor man tager hen, så føler jeg, at der følger nogle fordomme med, og det handler jo om, at man skal prøve at få afkræftet de fordomme. Det synes jeg, at jeg har fået gjort heroppe.”
Du siger det grønlandske folkefærd er enormt imødekommende. Er det så også et sted, hvor det er nemt at få venner og bygge netværk?
“Ja helt bestemt, fordi så snart du har mødt en grønlænder, så kan de huske dig. Så hvis du skal have en bådtur, så kan du bare gå ned på havnen og spørge om der er nogen der har en båd, og så skal du nok finde en der kan give dig en tur. At få venner er måske en lidt større udfordring, fordi der ikke er så mange grønlændere længere, der snakker dansk. De lærer heller ikke dansk i skolen mere. Modsat den ældre generation, hvor de fleste af dem stadig snakker dansk, så kommer det selvfølgelig an på hvem man møder, men ofte så vil der også være en masse grønlændere heroppe der har boet i Danmark, som også godt kan snakke dansk.”
Nu har du snart været der en hel sæson. Hvad tager du med videre i rygsækken?
– Hvad har du erfaret og lært?
“Jeg tror, at det her med at skulle bo så isoleret og være så langt væk fra Danmark. Hvis man er guide i Europa, og savner Danmark, kan man bare tage et fly hjem. Det kan man ikke heroppe. Én ting er at det er rigtig dyrt, men det er også rigtig besværligt at komme hjem.
Det kan blive ensomt, så man skal lære at nyde de mennesker man har, og være til stede i det. Det er nok det jeg tror jeg vil tage allermest med hjem.”
Har du et godt tip til en, som er inspireret af din historie, og gerne vil stå i dine sko?
“Tag af sted, send en ansøgning, og kom af sted.”
Hvad er din fremtid? – Skal du tilbage til Grønland, eller springer du videre til et nyt eventyr?
“Jeg kan godt lide ikke at love mig selv for meget. Så jeg vil gerne se hvad der sker, jeg udelukker intet, så nu må vi se.”